Хиляди хора преминаха по улиците на столицата на Грузия Тбилиси, за да отбележат Деня

...
Хиляди хора преминаха по улиците на столицата на Грузия Тбилиси, за да отбележат Деня
Коментари Харесай

Хиляди протестираха срещу проектозакона за чуждестранното влияние в Грузия

Хиляди хора минаха по улиците на столицата на Грузия Тбилиси, за да отбележат Деня на Европа и да осъдят оферти закон за бистрота на задграничното въздействие. Ако законът бъде признат, той ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20 % от годишния си бюджет от чужбина, да бъдат регистрирани като организации, преследващи ползите на непозната мощ.
Мотивацията зад решението за наново въвеждане на закона, макар обещанието, че това няма да се случи, е явно съветска, даже преди да се прегледа самият закон. Този закон е цялостна обсада на свободата на словото и другите гледни точки.
Нанка Калатозишвили, артист

Опозицията заклеймява предложението като " съветския закон ", защото Москва употребява подобна формулировка, с цел да жигосва самостоятелни новинарски медии и организации, критикуващи Кремъл.

Те се притесняват, че той ще се трансформира в спънка за устрема на Грузия към Европейски Съюз, ще заглуши свободните медии и ще върне Грузия в съветската орбита. Управляващата партия " Грузинска фантазия " обаче твърди, че законопроектът е нужен, с цел да се разграничи това, което тя счита за нездравословно задгранично въздействие, и да се попречи на неидентифицирани задгранични участници да се пробват да дестабилизират политическата сцена в страната. Грузинският парламент ще разиска законопроекта на последно четене в понеделник.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР